LABORATOR DE RADIOLOGIE ȘI IMAGISTICĂ MEDICALĂ

Servicii oferite:

Examinarea ecografică este principala tehnică imagistică de investigaţie, neiradiantă, neinvazivă care presupune utilizarea ultrasunetelor pentru vizualizarea diferitelor structuri anatomice. Pot fi astfel apreciate organele interne, în ceea ce priveşte mărimea, forma, structura, prezenţa de formaţiuni tumorale și aspectul vascularizaţiei acestora.

În cadrul laboratorului se efectuează ecografii abdominale pentru pacienții internați într-una din secțiile spitalului, în internare continuă sau internare de zi.

În vederea efectuării ecografiei abdominale, pentru o vizualizare cât mai bună a organelor interne este bine să nu fie prezent mult aer în tubul digestiv. Prin urmare, pacientului îi este recomandat să nu consume alimente cu cel puțin 4 ore înainte de examinare. Pentru o vizualizare cât mai bună a vezicii urinare și a structurilor învecinate este indicat să nu se consume lichide cu o oră înainte de efectuarea investigației.

Examinarea radiologică reprezintă o tehnică radiologică convențională care presupune utilizarea radiației X pentru vizualizarea structurilor anatomice din interiorul corpului uman pentru oferirea pacientului unui diagnostic cât mai precis. Aceasta este una dintre cele mai utilizate și comune tehnici de investigație radiologică din medicină, este nedureroasă și durează foarte puțin.

În cadrul laboratorului se realizează radiografii toracice pacienților internați în una dintre secțiile spitalului. Acestea sunt efectuate cu instalația radiologică fixă MERCURY 332 care a fost modernizată în octombrie 2019 când s-a achiziționat un digitizor FUJIFILM FCR PRIMA T2 cu ajutorul căruia imaginile radiologice sunt descărcate pe calculatorul la care acesta este conectat. Imaginile astfel obținute pot să fie imprimate pe film radiologic cu ajutorul imprimantei de filme radiologice FUJIFILM DRYPIX EDGE sau pot fi inscripționate pe CD.

Instalația radiologică mobilă VISITOR T30 CD-R este utilizată în Compartimentul de Terapie Intensivă și ca back-up la instalația radiologică MERCURY 332.

gratian
Dr. Botis Gratian

Medic primar radiolog
Şef compartiment Radiologie

Stegeran Andreea
Dr. Stegeran Andreea

Medic specialist radiolog

IMG_4921

Dotări:

Aparatura din dotare este modernă, examinările se fac respectând cu stricteţe normele de radioprotecţie şi oferă siguranţa unui diagnostic corect, rapid şi competent fără expuneri inutile la radiaţii ionizante, folosind cele mai puțin invazive metode.

Aparatură:

  • Instalatie radiologică tip MERCURY 332
  • Instalație radiologică mobilă VISITOR T30 CD-R
  • Dispozitiv de măsurat doza-arie KERMAX
  • Ecograf Logiq C5 Premium BT12
  • Ecograf Vinno
  • Digitizor FUJIFILM FCR PRIMA T2
  • Imprimantă de filme radiologice FUJIFILM DRYPIX EDGE