Durerea este o senzaţie de disconfort cauzată de stimuli fizici sau disfuncţie organică, având  o componentă subiectivă importantă.

Pentru reducerea intensităţii durerii este importantă cunoaşterea câtorva măsuri simple de care este bine să ţinem seama:

1. Este importantă stabilirea cauzei durerii de către medic şi respectarea indicaţiei medicale, fiind total contraindicată automedicaţia – şi cele mai banale antialgice pot cauza dezastre (şoc anafilactic).

2. Există măsuri simple care scad durerea, de exemplu: masajul, frecţia pe zonele dureroase, aplicare de căldură sau frig (gheaţă) pe zona de percepere a durerii, distragerea atenţiei prin lectură, meloterapie, conversaţii, etc, activităţi fizice în funcţie de toleranţă , tehnici de relaxare (yoga, training autogen, etc.)

3. Educarea pacientului pentru a observa remediile individuale de reducere a intensităţii durerii, ex: poziţia antialgică (foarte importantă în ulcer, reumatism, etc); în accest context, respectarea regimului alimentar este la fel de importantă ca şi tratamentul medicamentos.